Bewegen loont

Elke week twee uur extra bewegen verbetert de schoolprestaties. Dat blijkt uit een onderzoek onder zo’n 2000 12-jarigen van de Universiteit van Göteborg. Kom dus lopend of fietsend naar school en pak je winst!

Voor het onderzoek kregen 408 kinderen van 12 jaar uit Göteborg en omstreken elke week 2 uur sportactiviteiten aangeboden op school, in samenwerking met een lokale sportvereniging. Dit is bijna twee keer zo veel beweging als er normaal in hun schoolprogramma opgenomen was.

Het effect van de extra sportlessen werd gemeten aan het behalen van de Zweedse nationale leerdoelen. Deze actieve scholieren werden daarbij vergeleken met leerlingen van drie vergelijkbare scholen die niet meer waren gaan bewegen.

Duidelijk effect

Volgens de onderzoekers is het effect duidelijk: van de leerlingen die extra beweging kregen, behaalde een groter deel de leerdoelen dan van de minder actieve scholieren. “Je kunt zeggen dat twee uur per week extra lichamelijke opvoeding de kans verdubbelt dat een leerling de nationale leerdoelen haalt. Bij de controlescholen waar de scholieren geen extra beweging kregen, zagen we deze verbetering niet – eerder het tegenovergestelde”, zegt Thomas Linden.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in de Journal of School Health.