Apploos fietsen

School . Nieuws 749

Honderden mensen denken na 1,5 jaar nog steeds aan die dag. Tientallen mensen geven dit nog wekelijks aan. Heel veel kinderen, maar daardoor ook hun ouders. Het grootste gedeelte zijn familie vrienden klasgenoten, sportmaatjes en dorpsgenoten. Het andere gedeelte van de mensen hoort bij diegene die aan de ” andere ” kant staan….

22 sept 2015, een super mooie dag en de verjaardag van mijn dochter Summer. ’s Avonds een huis en tuin vol visite en er zouden meerdere vriendjes en vriendinnetjes blijven logeren.
Mijn vrouw en dochter zouden de boodschappen gaan doen en mijn zoon Tommy-Boy ging naar atletiek in Bussum op de fiets door het bos via de Franse Kampweg. Net voor de middag is hij daar bij het oversteken naar de hei aangereden en 12 uur later overleden in het AMC.

Nu hebben we een leven en herinneringen van  voor ” en ” na ” het ongeluk van Tommy-Boy.

En natuurlijk denken wij nog vele malen op een dag aan hem, maar dus niet alleen wij en onze familie, maar ook honderden andere die door het ongeluk en verandering hebben gekend… Zowel positief als negatief.

En het dan nog maar niet te hebben over de mensen aan de ” andere ” kant, de persoon die hem zonder enige schuld heeft aangereden met haar eigen kinderen hond bij haar in de auto en al hun familie en vrienden die er mee te maken kregen en krijgen. Daar wordt vaak niet bij stil gestaan… En dat doe ik dus wel tijdens mijn voorlichtingen.

Mijn doel nu is om zoveel mogelijk bewustwording te creëeren over het gevaar van Appen in het verkeer.

Ik geef nu ongeveer een jaar voorlichtingen op basis- en middelbare scholen en laat de kinderen vooral zien dat ook Tommy een toekomst had met veel dromen, maar net die paar seconde op zijn telefoon ervoor hebben gezorgd dat hij niet eens wist dat de grote weg er al aankwam. Die paar seconden hebben de jaren die hij eigenlijk nog voor zich had met een klap weggeslagen. En denk eens aan de politieagenten die het nieuws, terwijl ze zelf alles gezien hebben, ook nog even het ” slechte nieuws ” moeten gaan vertellen aan de ouders, een half uur pauze mogen nemen en dan weer “gewoon” aan het werk moeten.
De hulpverleners en brandweer die alles voor hem hebben gedaan maar toch de dag later moeten vernemen dat hij overleden is…

Door mijn acties bij de minister, waar een wet uit voort gaat komen tegen gebruik van mobiel op de fiets en de vele tv programma’s en krantenartikelen, bereik ik best veel mensen maar bewustwording komt vaak niet in 1 keer, dus herhaling blijft noodzakelijk.

Gelukkig gaat het ook net vaak goed!
Maar bij ons niet.

Door middel van mijn voorlichtingen door heel het land hoop ik overal zaadjes te planten die in de nabije toekomst zullen meewerken aan dat besef.

Ik hoop dat we met een paar jaar apploos in het verkeer zullen zijn. Ik wil later kunnen zeggen dat ik / wij er alles aan gedaan hebben om de 25% ongelukken in het verkeer drastisch te verlagen.
Want 25% van de fietsongelukken met ziekenhuis behandeling bij kids heeft te maken met het mobieltje…. Meer dan 300 honderd kinderen dus??!!

Ik hoop dat iedere puber, ouder, verkeersdeelnemer er zich alleen maar van de gevaren bewust zal worden en dit als een olievlek over Nederland zullen verspreiden…

Dan is mijn dank groot.

Michael Kulkens, vader van Tommy-Boy en schrijver van dit stuk heeft een stichting opgericht: TButterfly

Trackback van jouw site.