De afstand naar school

Veel mensen verkiezen de auto boven de fiets of om lopend ergens heen te gaan, simpelweg omdat “dat sneller is”. Maar in sommige gevallen is het veel sneller om fietsend of lopend naar school of werk te gaan.

De normale loopsnelheid van een voetganger is 5 km/u. Jonge kinderen lopen wat minder snel, dus we gaan hier uit van 3 km/u. Dan doen ze over één km, 20 minuten (50m per minuut). En over 600 m doen ze dan 12 minuten lopend naar school.

En fietsend: 5 m/s de gemiddelde menselijke fietssnelheid = 18 km per uur, dus ook hier weer: kinderen zijn langzamer, dus 3 m/s (aanname) = over één km doen ze dan +/- 3,5 minuten.

Voor fietsen achterop van 18 km/uur (=5 m/s) en voor brengen met de auto van 35 km/uur, 1 minuut zoeken naar parkeerplaats en 1 minuut lopen (50 meter) van de parkeerplaats naar school.

Resultaat is dat je kind achterop de fiets brengen sneller is dan met de auto brengen tot ca. 1 km. Zelf fietsen is sneller dan de auto tot ca. 500 meter.

76%  van de basisschoolleerlingen in Hilversum wonen op maximaal één km afstand van school.

61% woont dichterbij dan 700 meter, dit zijn hemelsbrede afstanden gemeten vanaf het midden van het postcodegebied tot bij de school.

Dit wil dus zeggen dat het het sneller is om lopend of op de fiets dan met de auto naar school te gaan!